Er was een tijd dat bewolkt weer de prestaties van zonnepanelen negatief beïnvloedde, maar de panelen van vandaag zijn niet zo gevoelig. Het is nog steeds zo dat zonnepanelen de meeste elektriciteit produceren op heldere, zonnige dagen, maar ze werken ook bij een bewolkte hemel. Hoe goed de panelen presteren, hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van het wolkendek, hoe vaak bewolkt weer optreedt en het merk van zonnepanelen.
We leggen hieronder uit welke invloed bewolking en het weer hebben op uw zonnepanelen en het soort prestaties dat u ervan kunt verwachten.
Waarom zonnepanelen het beste werken bij zonnig weer
Hoe meer zonlicht zonnepanelen ontvangen, hoe meer energie ze produceren. Daarom moet er zon zijn om uw zonnepanelen efficiënt te laten werken. Een dag met wolken of slecht weer heeft geen invloed op de prestaties, hoewel deze dagen zullen resulteren in een lagere stroomproductie.
Zonnepanelen halen ook hun kracht uit reflecterend licht. Dus als de wolken tijdelijk de zon bedekken, is er nog steeds licht aan de hemel. De panelen kunnen dan dit licht absorberen. Het gefilterde licht resulteert in minder energie dan direct zonlicht, maar het is beter dan niets. Bovendien kunnen panelen licht absorberen van glanzende oppervlakken zoals waterpartijen of sneeuw.
Het gaat om de hoeveelheid zonlicht per jaar, niet van een dag.
Hoewel we niet zo veel zon hebben in Nederland als in het zonnige Spanje hebben we ook in Nederland voldoende zon om een zeer rendabel zonnepanelen systeem te hebben. Aan de kust hebben we meer zon dan in het oosten maar die verschillen zijn niet erg groot. Bovendien heeft warmte een negatief effect op het rendement van de zonnepanelen. Een oververhit zonnepaneel in Spanje kan daarom minder productief zijn dat een paneel dat koel blijft door ons gematigde noordelijke klimaat.
In de afbeelding hiernaast ziet u de hoeveelheid energie zonnepanelen in Nederland opleveren. aan de kust is de opbrengst van panelen iets hoger dan in het binnenland omdat het daar minder vaak bewolkt is.